De capaciteit van fietsaccu's

Allereerst even een simpele uitleg over de capaciteit van fietsaccu's. Ampere uur (Ah) is een eenheid die de capaciteit van een accu tot uitdrukking brengt. Omdat dit begrip niet echt een goede eenheid is om accu's qua capaciteit onderling te kunnen vergelijken, is het hiervoor doeltreffender om de capaciteit op basis van Watt uur (Wh) uit te drukken.De berekening van de capaciteit in Watt uur komt dan tot stand door het aantal Volt (de spanning) van de accu te vermenigvuldigen met het Ampere uur (Ah) getal.


Batavus Staccato Easy

Hoogste Wattage rijdt het verst

Zo zal dan bijvoorbeeld blijken dat de capaciteit van een 18 Volt 10Ah accu minder is dan een 24 Volt 9 Ah. Immers 180 Watt uur is minder dan 216 Watt uur. Wanneer er vervolgens wordt uitgegaan van de veronderstelling dat de fietsen waarmee de accu's zijn uitgerust van een gelijk gewicht zijn en evenveel weerstand zullen ondervinden tijdens het fietsen, dan zal een accu met het grootste aantal Watt uur ook de grootste afstand kunnen afleggen.


Een ander voordeel van een accu met een grote capaciteit is dat een dergelijke zwaardere accu degelijker is en een langere levensduur zal heben omdat deze niet snel diep zal ontladen omdat de capaciteit nou eenmaal groter is. Dat is logisch... er zit toch nog een klein minpuntje aan...... zo'n accu zal iets duurder uitvallen en wat zwaarder in gewicht zijn. Een dilemma dat echter niet zo moeilijk moet zijn: Een zwaardere accu is een goede zet. Deze zal immers niet telkens (bijna) leeg worden gereden. Een beslissing voor en zwaardere accu zal op de langere termijn gunstig uitpakken: Sowieso levert dit een grotere actieradius op en het bevordert de levensduur van de accu.


Actieradius accu elektrische fiets

In enkele gevallen, zoals bij Giant, wordt een elektrische fiets geleverd die is uitgerust met twee accu's, waarmee de actieradius wordt verdubbeld, wat de mogelijkheden voor het afleggen van wat grotere afstand aanzienlijk verruimd: Er kan logischerwijs twee maal zo ver mee worden gereden. Een tweede accu is ook handig wanneer een van beide accu's onder de lader staat en nog niet vol is of onverwacht aan de stroom moet.

Er is toch wel een groot verschil tussen de accu's qua vermogen en onderhoud. De ene accu is gevoeliger dan de andere en dient zoveel mogelijk opgeladen te worden tijdens stilstand. Een volle accu kan enige tijd mee, hoewel dit afhangt van de soort accu en de capaciteit. Een elektrische fiets accu dient zo veel mogelijk opgeladen te zijn voordat er van de fiets gebruik gemaakt wordt.

Hieruit volgt dat het van belang is om de accu´s altijd na gebruik op te laden. Wanneer een accu voor langere tijd ongebruikt en niet bijgeladen wordt weggezet, kan dit de levensduur en de actieradius van de accu verkorten.Dit geldt niet voor alle accu's in gelijke mate (zie verderop de beschrijving van de verschillende types).


Als er met enige regelmaat behoefte is, of is ontstaan aan het maken van wat langere ritten, dan is het zeker het overwegen waard om, indien de elektrische fiets met slechts een enkele accu wordt afgeleverd (wat in de meeste gevallen zo zal zijn!), een extra accu aan te schaffen. Deze aankoop is overigens best wel prijzig en zal snel op zo'n 300 euro uit kunnen komen.

Zorg er verder voor dat de instructies, zoals die door de fabrikant van de elektrische fiets worden bijgeleverd over de fiets, maar vooral ook over de accu, goed gelezen en nageleefd worden: Het zal de levensduur van de accu zeker verlengen en bevorderen.


Gebruiksvriendelijkheid van de accu

De kersverse eigenaar van een elektrische fiets zal de mate van gebruiksvriendelijkheid van de fietsaccu allereerst ervaren wanneer de eigenaar tot de onplezierige ontdekking komt dat de accu niet van de fiets verwijderd kan worden.

Het opladen van de accu zou dan tot problemen kunnen leiden. Natuurlijk speelt dit pas echt wanneer in de berging waar de fiets staat gestald er geen stopcontact is te vinden.


Fietsen waarvan de accu makkelijk is te verwijderen, kunnen eenvoudig worden opgeladen door de accu van de fiets mee onder de arm naar binnen te nemen en aan te sluiten op een stopcontact.

Een andere factor die rechtstreeks aan de gebruiksvriendelijkheid van de accu raakt, zijn de inspanningen die moeten worden verricht om de accu in een goede conditie te houden, zodat deze zo lang mogelijk mee zal kunnen. Dit heeft alles te maken met de wijze van opladen van de accu en in dat wat de gebruiker daarnaast nog dient te doen.....of juist te laten.


Reviseren van de accu

Er zijn bedrijven werkzaam op de accumarkt, die de oude of defecte accu kunnen reviseren en/of tegelijkertijd van meer vermogen kunnen voorzien. Voor diverse merken zoals bijvoorbeeld de Pharos van Sparta, de (Ego van) Batavus, de Giant, Sachs en vele andere merken, is dit een mogelijke optie.

Sparta PickupMet name Nikkel Cadmium (NiCd) en Nikkel Metaal Hidride (NiMH) accu's komen voor deze revisie in aanmerking. Een luie en/of defecte fietsaccu kan dan weer worden uitgerust met nieuwe, kwalitatief hoge cellen en worden in de oude orginele behuizing geplaatst.


Na een dergelijke revisie krijgt de accu niet alleen een tweede leven, maar kan deze ook nog, door een uitbreiding van het aantal mAh (bij nikkel metaal hidride accu's (NiMH)), voorzien worden van een grotere capaciteit. Wel dient hierbij gecheckt te worden of de lader deze ingreep aankan.


Was bijvoorbeeld de oude capaciteit van de accu 7000 mAh, dan zal deze met ongeveer 30% toenemen naar een capaciteit van 9000 mAh, wat vanzelfsprekend weer een grotere actieradius oplevert: Meer kilometers met een en dezelfde accu!

Ook de ION van Sparta en die van Batavus en Koga Miyata kunnen een dergerlijke revisie ondergaan. In deze fietsen zit overigens een NiMH accu, terwijl de naam doet vermoeden dat het een Li-ion accu betreft. Overigens kunnen Li-ion accu's, vanwege de aanwezigheid van een electronische printplaat, niet worden getransplanteerd. Mocht er op enig moment sprake zijn van een revisie, dan kan de fietsendealer hier wellicht meer informatie over verschaffen.