Elektrische fietsen

De elektrische fiets is inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Wat goed is komt snel en dat geldt zeker voor deze fiets. Hoewel de elektrisch aangedreven fiets in eerste instantie een uitermate geschikt middel van vervoer bleek te zijn voor de doelgroep waarvoor deze ontworpen en bedoeld was, namelijk de ouderen, begint de fiets nu ook aan te slaan bij andere leeftijdsgroepen, met als gevolg dat we de fiets tegenwoordig in meerder geledingen en leeftijdscategorieen van de fietsbevolking aantreffen.

Elan Nexus Elektrische fiets

Perfect alternatief voor auto en fiets

Hoewel menig, zichzelf serieus nemende, fietser dit geen fiets vindt en ook absoluut niet op een elektrische fiets gesignaleerd zou willen worden, is deze categorie fietsers, door de uitgebreidere mogelijkheden die de elektrische fiets met zich meebrengt, gegroeid: Menig forens uit de grote groep forensen die voorheen met de auto naar het werk gingen, vindt in de elektrische fiets het perfecte alternatief voor de auto en de gewone fiets. Zelfs scholieren (zij die bijvoorbeeld wat verder van school wonen) zijn inmiddels op een elektrische fiets aangetroffen.Fris op de fiets

De inspanning kan immers naar wens worden gereguleerd, hetgeen als een van de belangrijkste voordelen heeft dat het transpiratieniveau, wat na een normale ouderwetse fietsinspanning veelal toch minstens een natte rug en/of andere onaangenaamheden tot gevolg zal hebben, nu bij aankomst op de werkplek (of ergens anders uiteraard!) tot een minimum beperkt blijft.

Elo BikeMet de elektrische fiets kan de fietser er na de rit nog net zo gesoigneerd bij lopen als toen hij het stalen ros beklom. Menig fietser, maar ook fietsende forenzen zullen zich in dit zweterige plaatje kunnen herkennen......! Klef, klam en transpirerend op de werkplek arriveren, terwijl daar nog de gehele dag dient te worden vertoefd, is niet het prettigste aspect van fietsend naar het werk gaan.


Concluderend en hiermee vooral terugkomend op de doelgroep: de senioren, kan worden geconstateerd dat de elektrische fiets bij deze categorie fietsers steeds populairder wordt en meer en meer aanslaat. Sterker nog: ze willen hem zo lijkt het, allemaal! De reacties na de aanschaf van een elektrische fiets zijn over het algemeen genomen overweldigend en daarna toch op zijn minst zeer enthousiast.Pedelec of e-bike

De ontwikkelingsfase waarin dit soort fietsen voorheen werd aangedreven door benzine, behoort inmiddels tot het verleden: Ze waren niet zo geruisloos als de electrische fiets en het enige voordeel voor de medeweggebruikers was vooral gelegen in het feit dat je deze (brom)fiets kon horen aankomen. Wat vooral in de beginfase van het bestaan van deze fiets handig was omdat het er op de weg uit zag als een fiets, maar dan eentje met de snelheid van een bromfiets. Hierdoor lagen deverrassingen veelal letterlijk 'om de hoek', waarbij veelal de indruk bij de andere verkeersdeelnemers ontstond dat de berijder van dit voertuig ook niet altijd in de gaten had dat het toch wel tamelijk hard, zo niet te hard, ging! Door de laatste ontwikkelingen op het gebied van de electrische aandrijving van dit soort fietsen zijn er nu eigenlijk nog twee systemen over.


Pedelec

Dit zijn fietsen die zijn uitgerust met een accu waarbij de fietser wel zelf dient te trappen. Dit trappen heeft als gevolg dat, afhankelijk van de fietsintensiteit een hulpkracht van de accu wordt opgeroepen. Een sensor bepaald aan de hand van de trapintensiteit de ondersteuning die het electrisch systeem aan de fietsbeweging moet meegeven.


Deze elektrische fiets wordt de Pedal Electric Cycle oftewel de Pedelec genoemd. Zelf meetrappen klinkt voor de hand liggend: Immers fietsen doe je toch voornamelijk al fietsend.... Het verrassende zit hem natuurlijk in de ondersteuning die dit systeem biedt aan de fietser en wel op het moment dat deze dit ook echt nodig vindt.

Giant TwistWordt er echter een 'zwaar' beroep gedaan op het systeem in bijvoorbeeld een heuvelachtige, geaccidenteerde omgeving dan zal de trapondersteuning, meer kracht en energie vereisen, zodat de accu niet zal kunnen voldoen aan de idealiter opgegeven actieradius van de fabrikant. Een instelbare trapondersteuning bepaalt in een aantal variaties hoeveel moeite de berijder van de elektrische fiets zelf moet doen om te kunnen fietsen. Hoeveel de elektromotor gaat helpen met het fietsen hangt vaak ook af van de mate van inspanning die de fietser zelf wil leveren. Licht fietsen betekent dat de elektrische motor in de fiets veel werk van je overneemt en daardoor is de accu sneller leeg. In de eco (nomische) stand kan je het maximale uit de accu halen maar dat zorgt er voor dat je wel wat meer moeite moet doen tijdens het fietsen.


Veel fietsen hebben drie standen sommige zelfs maar twee. Maar vier of vijf zou veel prettiger zijn. Fietsen met maar twee standen hebben duidelijk een nadeel, het is het een of het ander. Net als of je op een fiets zit met drie versnellingen (of meer) maar dat je alleen de laagste of hoogste versnelling kan gebruiken. Het is dan ook aan te raden om, wanneer het een wat langere rit gaat worden, dit systeem slechts dan in te schakelen wanneer het nodig is, zodat de accu die een beperkte capaciteit heeft, voldoende power kan geven.

Bovendien is het gezond om fietsend oud te worden en het lijf ook op meer of minder gevorderde leeftijd zo veel mogelijk te onderhouden en....in een goede conditie te houden: De eigen motor is toch het belangrijkste onderdeel van de combinatie!


E-bike

Het andere systeem electrische fiets is de E-bike. Deze fiets komt eventueel ook vooruit zonder een berijder die trapt. Dit is ook gelijk het grote verschil met de pedalec. De berijder van de E-bike kan de snelheid van de fiets regelen met behulp van een knopinstelling, maar ook met een 'gashandle'.

De 'gashandle' en de spierkracht kunnen tegelijkertijd worden gebruikt, zodat de kracht die op de trapas door de fietser al fietsend wordt uitgeoefend en de kracht die door de electrische motor wordt geleverd niet met elkaar in verband staan: Dit in tegenstelling tot de Pedalec.

Dat wat wij tegenwoordig elektrische fiets, of E-bike noemen in de volksmond, zou eigenlijk Pedelec moeten heten! Het systeem van de Pedelec (fietsen met trapondersteuning!) heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Hierbij is de naam 'E-bike' voor dit systeem zodanig ingeburgerd, dat het gemeengoed is geworden voor een fiets met trapondersteuning.


Wordt er (ook op deze site!) gesproken over een E-bike of een electrische fiets, dan gaat het derhalve over een fiets met trapondersteuning, tenzij er expliciet iets anders staat vermeld.