man op fiets

Essentiële veiligheidstips voor oudere fietsers

Met de enorme populariteit van het fietsen onder de oudere volwassenen, is het zeer belangrijk om fietsveiligheid tips voor senioren te leren om zo vervelende ongelukken te voorkomen. Hoewel het fietsen zelf niet echt wordt beschouwd als een activiteit met een hoog risico, is het echter ook niet zonder risico. Lees hieronder waar je je bewust van moet zijn.

Fietsen kan voor allerlei mogelijke problemen zorgen

Een fietser stuwt zichzelf immers met een redelijk hoge snelheid voort. Dit terwijl de fietser op een voertuig balanceert met twee relatief dunne banden en zonder een omringende, beschermende kooi. Voeg daaraan toe dat fietsers op paden of wegen rijden die vaak worden gedeeld met auto’s, vrachtwagens, voetgangers en andere fietsers en je hebt dan direct al een formule voor allerlei mogelijke problemen. Dit alles is echt niet bedoeld om jou als oudere af te schrikken. Fietsen is een buitengewoon plezierige activiteit die, zowel mentaal als fysiek, een betere gezondheid bevordert. Het is bovendien een activiteit die de meeste senioren kunnen doen, vooral met behulp van de ultra moderne e-bikes.

Zorg vooral voor meer veiligheid

Het punt van dit verhaal is dus zeker niet om je als oudere fietser ervan te weerhouden om te gaan fietsen. Juist eerder om jou de kennis bij te brengen die jij zeker nodig hebt om een veiligere fietser te worden om zo onaangename ongelukken en verwondingen te voorkomen. De volgende belangrijke tips vertellen jou hoe je dit onder meer doet.

De nummer 1 veiligheidsregel voor alle fietsers

Als er één simpele stap is die jij kunt nemen om jouw kansen op het voorkomen van ernstig letsel en de dood op een fiets te verkleinen, dan is het deze: draag een helm van bijvoorbeeld een online leverancier als Pothelm.nl. Want veel fietsdoden en hersenletsel door een fietsongeval zijn verbonden aan het niet dragen van een helm. Het dragen van een helm op de fiets kan het risico op hersenletsel zelfs met bijna twee derde verminderen. Veel fietsers die geen helm dragen, rechtvaardigen dit door te zeggen dat ze enkel maar in de buurt fietsen of niet op hoge snelheid rondrijden. Maar zelfs een aanrijding op een uiterst lage snelheid kan aanzienlijke verwondingen veroorzaken. Dus draag altijd een fietshelm!

Fiets op de juiste fiets

Voor een optimale veiligheid heb je een fiets nodig die goed bij jou past en uiteraard in een goede staat verkeert. Een fiets die te groot of te zwaar voor je is, zal moeilijk te sturen en te manoeuvreren zijn. Dit geldt vooral wanneer je snel corrigerende maatregelen moet nemen om een valpartij te voorkomen. Zorg er daarom voor dat jouw fiets goed op je afgesteld is. Denk hierbij aan het stuur, het zadel en de pedalen. De lokale fietsenwinkel, waar jij de fiets hebt gekocht, zou je al prima kunnen helpen bij het verrichten van deze belangrijke aanpassingen.

Houd je altijd aan de verkeersregels

Fietsers kunnen ongelukken vaak simpel voorkomen door zich altijd aan de verkeersregels te houden. Regels die zowel voor automobilisten als voor fietsers gelden. Dit geldt dus ook voor het stoppen bij stopborden en verkeerslichten. Het omvat natuurlijk het rijden aan de juiste kant van de weg, dus niet tegen het verkeer in. Het omvat daarnaast het signaleren van jouw intentie bij het afslaan door de juiste handsignalen te gebruiken. Zo weten andere weggebruikers wanneer jij van plan bent om af te slaan.

Houd je snelheid in de gaten

Net als bij andere voertuigen is een (te) hoge snelheid vragen om problemen. Voor elke extra 5 km/uur die jij fietst, neemt het risico op letsel door een ongeval aanzienlijk toe. Dit is iets waar je vooral bij een elektrische fiets rekening mee wilt houden. Ze zijn immers niet alleen zwaarder dan de traditionele fietsen, maar kunnen bij dagelijks gebruik ook hogere snelheden halen. Vooral bij de beginnende e-bike fietsers gebeuren er aanzienlijk veel ongelukken bij de start van een rit of het einde ervan. Als jouw elektrische fiets een gashendel heeft, leer deze dan zeker goed te gebruiken. Om jou zo te helpen soepel weg te rijden en ongelukkige startmomenten te voorkomen. De conclusie voor de oudere e-bikers is om altijd een helm te dragen, want deze is speciaal voor jouw veiligheid ontworpen. Denk ook aan alle andere tips die we gegeven hebben. We wensen je veel veilig fietsplezier!